Hjem Livsstil & Hverdagsglede Slik får du en frodig og sunn sommerhage – Ingrids 7 gulltips...

Slik får du en frodig og sunn sommerhage – Ingrids 7 gulltips for juni

1
0

Av Ingrid Bjørnsen, teknologi- og livsstilsekspert for seniorer – «Det er aldri for sent å la hagen blomstre, uansett om knærne knirker litt.»

Ingress:
Juni er årets travleste måned for hageelskere – og det er akkurat nå du kan legge grunnlaget for en fargesprakende og lettstelt sommerhage. Med noen enkle grep kan du spare både krefter og penger – enten du dyrker på balkong, i pallekarm eller har en frodig plen du vil gi litt ekstra kjærlighet. Her er mine beste hagetips tilpasset både vær, planter og helsa – spesielt for oss godt voksne som helst vil nyte sommeren og kaffekoppen mellom bedene.


1. Smart vanning – spar både rygg og vannregning

Juni betyr ofte vekslende vær og mange tørre dager. Vann grundig tidlig på morgenen eller sent på kvelden. Da får røttene tid til å trekke til seg fuktighet før solen fordamper vannet. Tips for seniorer: Invester i en lett vannkanne med ergonomisk håndtak, eller koble til dryppslange som gjør jobben for deg. Husk – litt svinn i slangen er bedre enn vondt i korsryggen!


2. Del opp hagearbeidet – én sone om gangen

Store prosjekter kan bli overveldende, men om du deler inn hagen i småsoner og setter deg mål for hver uke, slipper du både stress og støle muskler. Begynn for eksempel med urtene denne uken, så tar du blomsterbedet neste. Profftips: Skriv opp en liten ukeplan og heng på kjøleskapet – det gir både oversikt og mestringsfølelse!


3. Sommerblomster – plant nytt der du ser hull

Det er ikke for sent å fylle tomrommene etter løkblomstene som visner nå. Ta turen til hagesenteret og kjøp noen fargerike sommerblomster i potter – tagetes, lobelia eller surfina tåler både sol og regn. Sett dem direkte i bedet eller i store krukker. Ekstra tips: Bruk en liten hagespade med langt skaft for å skåne knær og rygg.


4. Ugress på sparebluss – vær strategisk!

Ugress vokser raskere enn barnebarn med sukkerkick. I stedet for å bruke timesvis på å luke alt, fokuser på de verste områdene: rundt nysådde planter og der ugresset konkurrerer om vann. Dekke med bark eller gressklipp holder ugresset unna og bevarer fuktigheten.


5. Kompost – grønn gullgruve på 1–2–3

Har du enda ikke startet med kompost? Det er ikke for sent! Kjøkkenavfall, kaffegrut og visne blomster gjør underverker for jorden. For deg som ikke vil bære tungt: Bruk en mindre kjøkkenkompostbøtte og tøm den jevnlig. Bonus: Du får bedre jord, mindre søppel og kan skryte av miljøinnsats til naboene.


6. Ta vare på deg selv – hageglede, ikke hagepress

Det er fort gjort å glemme egen helse når gresset gror fortere enn man rekker å klippe. Ta pauser, bruk gode hansker og sko, og ikke vær redd for å si ja til hjelp – enten fra familie eller en hyggelig nabo. Og husk: En stol i skyggen er en viktig hageredskap!


7. Digital hagehjelp – teknologien er din venn

Selv om jord under neglene slår mobilskjerm, finnes det apper som hjelper deg å holde oversikt: Kalender for gjødsling, værvarsel og planteminne. Enkelte sensorer kan til og med gi deg varsel når jorden er for tørr! For oss som ikke vil bli overveldet av for mye digitalt – start enkelt, og be barnebarnet vise deg én funksjon av gangen.


Råd spesielt til seniorer:

Hagearbeid er fantastisk mosjon – men ta det i ditt tempo. Vær obs på sol, husk solhatt og rikelig med vann (både til deg og plantene). Unngå å bøye deg for lenge – bruk sammenleggbare sittekrakker eller lange redskaper. Og husk: Du får mer glede av en passe vill hage enn en du sliter deg ut på. Del gjerne erfaringer, få hjelp når det trengs, og husk at alt ikke må bli perfekt. Det viktigste er at du koser deg – og kanskje får med noen å dele jordbærene med!


Avslutning:

Juni er hagens høydepunkt – og med litt planlegging kan du nyte farger, dufter og mestring helt til høsten. Uansett om du er nybegynner eller “gammel traver” i bedet, så vit at hageglede aldri går ut på dato. Husk å ta vare på både planter og deg selv – så blomstrer det i hjertet også.


Har du egne triks, bilder eller spørsmål? Del i kommentarfeltet – kanskje blir ditt tips med i neste spalte! Og husk: Del artikkelen med en venn som trenger litt ekstra hageinspirasjon i år.


Kilder & videre lesing:
Hageselskapet: Slik lykkes du med sommerhagen – nyttig for nybegynnere
NRK Livsstil – Hage – oppdatert med ukens tips
Seniornett – Teknologitips for hagefolk – råd og apper for seniorer
Felleskjøpet – Gode råd om gjødsling



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments